iPhoneGeek

En Blogg om iPhone, Smartphones och Teknik

Baksidan av tekniksamhället

I dag skriver vi om det som är en stor negativ konsekvens av vårt allt mer teknikbaserade samhälle, nämligen ID-kapning och ID-stöld. Det är nämligen så att allt inte är gott som kommer av möjligheterna att använda sig av teknik, ibland slår det fel och innan samhället har hunnit vänja sig med nymodigheterna så har bedragarna hunnit ett språng före.

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur Id-stölder ökar närmast lavinartat i Sverige, där de trick bedragarna använder sig av är att med hjälp av andras personuppgifter beställer varor för tiotusentals kronor, som den som blir bedragen i många fall dessutom måste se till att betala för att inte hamna i skuld hos Kronofogden. Det är i snabb takt som ärendena kommer in till polisen, med närmare två till upp till tre fall om dagen, snarlika och lika svåra att lösa.

I Ystad Allehanda kan vi dessutom läsa att polisen tror att hela 100 000 svenskar drabbas av just ID-stöld, varje år. Det är ett riktigt samhällsproblem, som ständigt växer menar bland andra kreditupplysningsföretaget UC. Vi får fyra tips från samma artikel att begrunda och vi listar dem här nedan:

  1. Var försiktig med hur du hanterar personuppgifter, inte minst via webben och sociala medier.
  2. Tänk på var du slänger brev som innehåller personuppgifter. Återvinningen är inte bra att lägga dem i.
  3. Det är inte ovanligt att personer blir bestulna på post i brevlådan, så se till att den är låst.
  4. Det finns olika bevakningstjänster att tillgå. Till exempel kan man få en varning via sms i telefonen om någon tar en kreditupplysning på dig.

Svårt att upptäcka utan bevakning

Det är svårt för den lurade att visa att beställningen inte är dennes egen idé, ibland näst intill omöjligt. Ibland hamnar också folk hos Kronofogden innan de ens har upptäckt att någon stulit deras identitet. En smart sak att göra är att skydda sig aktivt och preventivt, genom att till exempel bevaka sin finansiella status med hjälp av ID-skydd, det gör så att du meddelas om något förändras avseende din personliga kreditinformation – och på det sättet kan en snabbt stoppa ett eventuellt bedrägeri.

En som kan ge oss gott om tips när det gäller just stöld av identitet är verklighetens Catch me if you can, Frank Abagnale, som efter sin karriär som mästertjuv och bedragare blev en rådfrågad expert på just id-kapningar och bedrägerier. Han bästa tips handlar bland annat om att strimla sina dokument, inte lägga ut en tydlig porträttbild av sig själv på Facebook eller på den sidan skriva allt för mycket om sig själv – så som var en bor eller när man föddes. Det är mycket lättare än vad man kan tro att kapa någons identitet. Mer om Frank Abagnale kan man läsa om i denna artikel i Aftonbladet.

Ja nu är det bara att börja tänka på de små steg som faktiskt kan skydda en ganska lätt från att just råka på en ID-kapning, något som kan tyckas lite med som kan förvandla livet till en riktig soppa om en inte ser upp. Skydda dina personuppgifter helt enkelt.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 iPhoneGeek

Tema av Anders Norén